Home / Bra att veta om Puerto Rico

 

Affärstider

Butikerna på Puerto Rico har öppet från 09.00 – 18.00 måndagar till lördagar. Under söndagarna så öppnar bukterna vid 11.00-tiden och stänger vid 18.00. De flesta galleriorna och shoppingcentrum har öppet från 09.00-21.00 måndagar till lördagar och från 11.00 till 19.00 på söndagar. 

Dricks

Självklart så är det upp till var och en hur mycket man vill och kan dricksa under sin resa och beror ju lite på vart man bor, äter och vilken service man får. Dricks är ofta förväntat på de flesta ställen i Puerto Rico och även mycket uppskattat. Servitörer och servitriser på restauranger (15-20%), väskbärare på hotell (1 dollar per väska), städerskor (1-2 dollar per dag) och taxi chaufförer (10-15%).

Dricksvatten

Även fast de sägs att vattnet är säkert att dricka på ön, så är det faktiskt många som fått uppleva diarré trots att de följt försiktighetsåtgärderna. Det absolut bästa är att hålla sig till vatten på flaska som man kan köpa i sin lokala mataffär, på hotell eller restauranger. Borstning av tänder och tillagning av mat i kranvattnet på ön ska inte vara några problem. 

Språk

På Puerto Rico så talar de spanska i första hand. På de stora resorterna och i San Juan så är det många som kan prata och förstå engelska ganska bra. 

Tidszon

UTC -4.

  • Plus  timme svensk vintertid.
  • Plus  timmar svensk sommartid.

Allmän transport

Det bästa sättet att ta sig runt på Puerto Rico beror helt på vart man bor. I San Juan är det smidigt att gå och även ta bussen medan på andra delar av ön så är hyrbil det bästa alternativet.

Taxi är ett annat alternativ för dem som vill ha en snabb, enkel och smidig transport på ön, men det är även lite dyrare. I San Juans hamn finns det flera vita taxibilar “turistico” som tar mellan 10-20 dollar för en enkelresa inom staden. De övriga taxibilarna runt om på ön använder sig av taxameter, men det är viktigt att be dom att slå på mätaren innan avfärd. 

Från San Juan kan man också ta bussar till andra städer på ön och även till populära stränder. En enkelresa kostar cirka 1 dollar. Minibussar “públicos” finns det gott om som kan köra dig till städer som Ponce, Fajardo och San Juan och även sevärdheter som El Yunque National Rainforest och Parque de las Cavernas del Río Camuy. Minibuss är ett prisvärt alternativ, men man får räkna med att det kan ta längre tid än väntat, då de kan göra oväntade stopp för att hämta upp vinkande resenärer på vägen. 

Kreditkort och pengar

Bankkontoren på Puerto Rico brukar oftast vara öppna mellan 09.00-17.00 måndagar till fredagar och det finns även de som har öppet en halv dag på lördagar. Bankomater finner man i stort sett över hela ön, förutom i de minsta mest avlägsna byarna. Kredit- och betalkort accepteras i stor utsträckning, förutom i t.ex. matstånd.

Shopping

Puerto Rico är shoppingfantastens paradis. Från trendiga designerbutiker till några av de största galleriorna i Karibien, ön har allt. För de som vill köpa kläder och accessoarer av ett mer exklusivt slag ska man göra ett besök till Candado där man hittar varumärken som Gucci, Dior och Louis Vuitton.

Konst och hantverk är något som det säljs mycket av på ön i form av souvenirer, inredning, tavlor eller smycken. Är man intresserad av att köpa konst så finns det många gallerier i Old San Juan som med glädje kan packa och skicka ditt köp hem till Norden!

 
Share this page