Fajardo

Home / Fajardo

 

Fajardo är en liten stad som är belägen på den östra delen av Puerto Rico. Staden är en populär utgångspunkt för resor till Culebra och Vieques, som ligger i närheten. Fajardo har också en av de största hamnarna i Karibien och det märks genom att havet är en ständigt återkommande del av vardagslivet.

Fajardo är också känt för sin höga kvalité när det gäller fisk & skaldjur. Staden är både populär bland lokala turister och utländska turister.

Sevärdheter och Saker att göra i Fajardo

Laguna Grande Bioluminescent Bay

Fajardo är hem åt en av världens få stränder som har Bioluminiscens. Här bjuds man på en fantastisk ljusshow av de små mikroorganismerna som lever i vattnet. När mörkret faller vaknar stranden till liv och lyser upp den annars mörka natten.

Det bästa sättet att beskriva det på är nog att säga att det är som att stjärnorna trillat ner från himlen och hamnat i vattnet.

Bioluminscent bay

El Yunque National Rain Forest

Känner du för ett äventyr kan vi rekommendera en dagsutflykt till El Yunque, som är en regnskog med vackra vattenfall, grönskande natur och vilda djur. Det är möjligt att vandra både på egen hand eller med en guide.

Bästa sättet att ta sig till El Yunque är via en rundtur eller att hyra egen bil.

Culebra och Vieques

Från Fajardo är det enkelt att ta sig till dessa två paradisöar. Här finns några av Karibiens bästa och vackraste stränder. Det bästa av allt? Åker du hit på vardagar, så kommer du att få stora delar för dig själv. För dig som vill snorkla eller dyka finns det också utmärkta förutsättningar för det, tack vare kristallklart vatten och ett rikligt marint djurliv.

Vattenaktiviteter

Paddla kajak, hyr en segelbåt, snorkla eller dyk. Alternativen är många när det gäller vattenaktiviteter och Fajardo. Här finns något för alla åldrar och intressen.

Golf

Gillar du att golfa? Då ska du inte missa några av Karibiens bästa golfbanor som ligger i Fajardo, Rio Grande och i närliggande Dorado.

Seven Seas Beach

Seven Seas beach är en välskött strand med fin sand och kristallklart vatten. Även om de närliggande öarna har finare stränder att erbjuda, så kan det vara skönt att denna paradisstrand finns i närheten av hotellen i Fajardo.

Seven Seas beach

Ta sig runt

Till fots

Fajardo är en liten stad och det är lätt att ta sig runt till fots. Ska man däremot åka utanför staden är det bättre att åka buss eller hyra egen bil.

Buss

Puerto Ricos bussystem är välutbyggt och även om det inte är det mest bekväma sättet att ta sig runt på, så är det enkelt att ta sig runt på ön. Buss är dessutom billigt och den längsta sträckan på ön kostar inte mer än 15 USD.

Båt

Fajardo har en av de största hamnarna i Karibien, och därför finns det också naturligtvis en hel del båtar som kan transportera runt folk. Vill du åka till någon av de närliggande öarna, så som Culebra och Vieques, så kan du boka via en resebyrå, eller gå ner till hamnen direkt.

Taxi

Taxi finns i Fajardo, men är egentligen inte nödvändigt, då det är enkelt att ta sig runt till fots. Vid längre sträckor blir det dyrt att åka med taxi och den enda gången det rekommenderas, är ifall man verkligen har bråttom.

Annars rekommenderar vi att man hyr en egen bil eller moped för att ta sig runt.

Rekommenderade hotell

El Conquistador Resort, a Waldorf Astoria Hotel

En lyxig resort med nästan 1000 rum och 20 restauranger till sitt förfogande. Här bjuds man på glamour där man kan kombinera lyxiga spabehandlingar och spel på exklusiva golfbanor. El Conquistador Resort har allt man kan tänkas behöva och lite till för en lyckad semester på Puerto Rico.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Fajardo Inn

Detta är ett utmärkt alternativ för dig som hellre lägger pengarna på aktiviteter och upplevelser istället för ett lyxigt hotellrum. Mycket billigare än så här blir det inte i Fajardo, men trots det får man god service och en bra standard på rummen.

Klicka här för att se bilder, omdömen och aktuella priser

Bra att veta

Flygtid

Cirka 13 timmar med direktflyg från Stockholm beroende på vind och flygbolag.

Tidsskillnad

UTC -4.

  • Minus 5 timmar svensk tid.

Språk

I Fajardo pratar man spanska, men en hel del kan också göra sig förstådda på engelska, särskilt dem som jobbar inom turismen.

Visum

Puerto Rico tillhör USA och därmed gäller samma regler som vid resor till USA. Svenska medborgare behöver få en godkänd inresa genom ESTA. För resor som är längre än 90 dagar behöver man ansöka om visum. Läs mer om visumregler för Puerto Rico.

Klimat

Klimatet i Fajardo på Puerto Rico är varmt året om och temperaturen skiftar sällan särskilt mycket. De torraste månaderna är från december till juni, med undantag för maj, då det kommer mer regn än övriga månader under denna period. Luftfuktigheten är ganska hög året runt och ligger stabilt omkring 75-80 procent.

Under kvällstid sjunker temperaturen något och lägger sig omkring 20 grader. Läs mer om Puerto Ricos klimat.

Prisnivåer i Fajardo, Puerto Rico

Prisnivån i Fajardo är relativt låg jämfört med andra karibiska städer. Det är också generellt billigare här än hemma i Sverige, speciellt om man handlar lokalt.

Nedanstående priser är angivna i svenska kronor (SEK).

Enkel lunch: 90 kr
Middag för två: 350 kr
Coca Cola: 10 kr
Öl (50cl): 20 kr
75 cl vin: från 50 kr
Vatten: 5 kr

Cirkapriser butik:

Coca Cola: 5 kr
Öl (50cl): 13 kr
Vatten (1.5 liter): 10 kr
75 cl vin: från 90 kr
Färskt bröd: 24 kr
Cigaretter: 60 kr (Marlboro)

Befolkning

Fajardo har cirka 40 000 invånare. Hela Puerto Rico har en befolkning på cirka 3,5 miljoner.

Mobil och Internet

Mobil och internet fungerar bra på Puerto Rico. Det är dock väldigt dyrt att använda sitt svenska abonnemang. Har du behov av internet och telefonsamtal utanför hotellet eller ditt boende, så rekommenderar vi dig att skaffa ett lokalt sim kort. De flesta restauranger och hotell erbjuder gratis Wi-Fi till sina gäster.

Även internetkaféer finns runt omkring i Fajardo.

Valuta

Valutan på Puerto Rico är amerikanska dollar (USD). En bra tumregel när det gäller dollar och svenska kronan är att man räknar 1 USD som 10 SEK. Dollarn är värd något mindre, men på så vis blir det enklare och ifall man tänker så, blir det dessutom ”pengar över”.

Kan man dricka vattnet på Puerto Rico?

Det ska inte vara några konstigheter att dricka vattnet på Puerto Rico, men för säkerhetsskull bör man inte göra det, eftersom att det finns en annan bakterieflora i vattnet, som vi inte är vana vid. Diarré är inte helt ovanligt att få ifall man som svensk dricker vattnet.

Att borsta tänderna med vattnet och ha is i drycker ska dock inte vara några problem, inte heller att äta grönsaker som är sköljda med kranvatten.

El

110 volt. Adapter behövs när man åker till Fajardo, Puerto Rico. Uttagen är av typ A och B, alltså samma som i USA och Kanada.

Tänk på att dina produkter behöver kunna användas på 110 volt för att kunna laddas. Nya elektroniska produkter är ofta byggda för att kunna användas både med 110 volt och 220 volt, men dubbelkolla för att vara på den säkra sidan.

 
Share this page