Home / Mat & Dryck på Puerto Rico

 

Det puertoricanska köket ”cocina criolla” är liknande både det spanska, kubanska och mexikanska köket med en unik och välsmakande blandning med spanska, taíno och amerikanska influenser.

Koriander, papaya, kakao, bananer, nispero, apio och yampee är ofta använda ingredienser i en puertoricansk måltid. Kött är något som det finns gott om på Puerto Rico där de ofta serverar rätter med kyckling, gris och skinka på restaurangerna. Förutom öns maträtter så är färsk frukt något som är mycket viktigt i den traditionella och dagliga diet runt om på ön. 

Middag

Både lunch och middag börjar med varma förrätter som bacalaitos (krispig friterad torsk), surullitos (söta ”fingers” gjort på majsmjöl) och empanadillas (Halvmån-formade knyten fyllda med hummer, krabba, sjösniglar ”conch” eller nötkött. Soppor som frijoles negros (svart bönsoppa), sopón de pollo con arroz (kycklingsoppa med ris) och sopón de pescado (fisksoppa) är även det populära förrätter att starta med. 

Grytor i olika former är både populära och vanliga varmrätter runt om på ön. Carne guisada puertorriqueña är en av de mest populära som är en puertoricansk nötkött gryta. Köttpajer (pastelón de carne) är även det en mycket populär rätt som förekommer i många restauranger. 

Andra typiska huvudrätter är stekt biff med lök (carne frita con cebolla), kalvkött med parmesan (ternera a la parmesana) och rätter med rostat griskött på ben, färsk skinka och lamm. 

En festlig måltid på ön är lechón asado som är grillad gris för ett större sällskap av 12-15 personer. Lechón asado är traditionellt för picknicks och fester. Måltiden Lechón asado består av en hel gris som penslas med jugo de Naranjas agaria (sur apelsinjuice) och achiote färg. Gröna mjölbananer skalas och rostas över heta stenar och serveras sedan med grillad gris som ett tillbehör till måltiden. Till grisen så serveras det ali-li-monjili, en traditionell och syrlig vitlöksdressing med en kombination av vitlök, hela svartpepparkorn, söt chili och smaksatt med vinäger, limejuice och olivolja. 

Vilken restaurang man bör besöka i Puerto Rico är lite upp till var och en med vad man gillar, vad man vill ha för standard och vad för sorts mat man vill ha. För dem som känner sig trygga i den västerländska maten och gärna håller sig till den, så är det inga problem. Runt om på ön så finns det flera restauranger som serverar allt ifrån italienska till kinesiska maträtter.

Känner man sig sugen på att testa på den lokala matkulturen så är vårt tips att besöka ett mindre turistigt område och utforska de lokala restaurangerna som finns på ön. 

Runt om i Karibien och största delen av Latinamerika så är det vanligt att äta grytor, friterade mjölbananer, ris, bönor eller bröd med fisk och mosade mjölbananer med ägg till frukost. Med åren så har fler och fler restauranger på Puerto Rico lagt till mera traditionella amerikanska måltider till menyn som inkluderar kaffe, bröd med smör eller sylt, pannkakor, toast, bacon, frukostkorv färskpressad juice, ägg och andra amerikanska favoriter. 

Vill man testa på en mer traditionell och puertoricansk frukost så kan man smaka på rätterna; Arroz con leche, Avena, Farina, Funche, Natilla, Pan de Mallorca, Tortilla de Huevos och Platanos maduros o batatas asadas. 

Efterrätter

Desserterna på Puerto Rico brukar oftast innehålla någon form av flan som kombineras med flera smaker som kaffe, kokosnötskräm, ananas, pumpa, morot och ost. Nisperos de batata är även en populär efterrätt som är gjord av sötpotatis bollar med kokos, kryddnejlika och kanel. De puertoricanska kockarna tar även vara på den rikliga skörden av färsk frukt och skapar fantastiska efterrätter i olika smaker. Orange Layer Cake, banan cupcakes, guava tårta och en färsk frukt cocktail är några av varianterna som man finner runt om på ön. 

Drycker

Efter maten så kan man avnjuta en god kopp starkt, aromatiskt Puertoricanskt kaffe. Det puertoricanska kaffet har produceras under 300 år på öns högsta höjder och är faktiskt uppskattat av de mest kräsna kaffeälskarna. 

Eftersom att ön inte producerar något vin så är det helt okej att beställa en kall öl innan man ens har tittat på menyn. Precis som i de flesta spansktalande länder så kallas öl även här för cerveza och Medalla är den ölsort som är mest uppskattad runt om på Puerto Rico.

Rom är Puerto Ricos nationaldryck och den kan man köpa i alla olika nyanser, från ljus till mörk. Puerto Rico är världens ledande romproducent, där bland annat 80% av den rom som konsumeras i USA kommer från ön. Färgen av romen brukar oftast vara guldig, bärnsten eller vit som är den lättaste och torraste sorten. Den mest kända och populäraste romsorten som produceras på ön är Bacardi, därefter kommer Ronrico, Castillo och Don Q.

Kranvatten på Puerto Rico

Även fast det sägs att vattnet är säkert att dricka på ön, så är där en hel del som fått uppleva diarré och andra obehagligheter trots att de följt försiktighetsåtgärderna. Det absolut bästa är att hålla sig till vatten på flaska som man kan köpa i sin lokala mataffär, på hotell eller restauranger. Borstning av tänder och tillagning av mat i kranvattnet på ön ska inte vara några problem. 

 

 
Share this page