Home / Vaccination Puerto Rico

 

Det är bra att tänka på att vaccinera sig innan man åker till Puerto Rico. Exakt vilka vaccin som en person bör ta är individuellt, så rådfråga din läkare eller närmsta vårdcentral innan du reser till Puerto Rico. Vart du ska åka i Puerto Rico eller hur länge du ska stanna, kan även det påverka vilka vaccin du bör ta. Landsbygden har exempelvis andra riskfaktorer än vad som finns i städerna. 

I denna artikel tar vi upp generella rekommendationer när det gäller vaccinering innan resa till Puerto Rico. För att vara helt säker och för att få individuell rådgivning ber vi er att kontakta närmsta vårdcentral, som bedömer utifrån din enskilda situation.

Notera vårdcentral och inte vaccinationscentral. Vaccinationscentraler ger tyvärr inte alltid objektiva råd, eftersom att de tjänar mer pengar ju fler vaccin du tar.

Ett vaccin som vi rekommenderar alla resenärer som ska ut och se världen är Twinrix som skyddar mot både Hepatit A och B. Twinrix är alltså bra att ta oavsett vart i världen du ska. Det är faktiskt så att det även är bra att ha detta vaccin när man är i Sverige, inte för att risken är hög men för att vara skyddad om man skulle bli smittad. Utomlands är hygienstandarden lite annorlunda från hur den är i Sverige, och därför är det bra att ta den innan din nästa resa ut i världen. 

Man bör också se över sina grundläggande vaccin mot Polio, stelkramp etc…

Denguefeber på Puerto Rico?

Det är inte en stor risk att få denguefeber på Puerto Rico, men eftersom att viruset sprids genom myggor så är det viktigt att skydda sig i miljöer där myggor förekommer. Det finns idag inget vaccin mot denguefeber, så det gäller att vara extra försiktig och att göra allt för att skydda sig från att bli stucken i de områden som myggorna vistas i. 

När man vistas i de områden där myggorna finns så är det bra att använda långärmade tröjor och byxor, myggmedel och myggnät om man bor i ett myggtätt område. Åker man under regnperioden i Puerto Rico så är det extra viktigt att skydda sig, då myggantalet ökar när det kommer mer regn. 

Denguefeber kan vara extremt farligt och tar mellan två till tio dagar innan man blir sjuk. I de flesta fall så brukar sjukdomen gå över inom en vecka, men ibland upp till en månads tid. Det finns fyra typer av viruset, varav några kan vara livshotande, men den risken av den farliga typen av viruset är låg.

Symptomer vid denguefeber:

  • rödsprängda ögon
  • hög feber med frossa och svettningar
  • huvudvärk och värk bakom ögonen
  • kraftig värk i musklerna
  • små röda prickar på kroppen.

Har man fått lite större blåmärken på kroppen kan man ha fått den mer farliga formen av denguefeber. Detta kan märkas inom ett par dygn och bör direkt kollas upp hos en läkare. 

Obligatorisk vaccination:

Inga obligatoriska vaccin finns för denna resa. 

 
Share this page