Home / Visum

 

Alla resenärer som ska till ett land utanför Schengen behöver ha ett pass. Passet ska dessutom ofta även vara giltigt minst sex månader efter det att resenären lämnat landet.

Även om Puerto Rico i stort sett kan räknas som ett eget land, så tillhör de territoriellt USA. Detta innebär att du behöver vara godkänd för inresa till USA för att få åka till Puerto Rico. Som svensk medborgare är denna process relativt smidig och smärtfri.

Det man behöver göra är att ansöka om ett tillstånd att resa till USA. Detta gör man enkelt via ett elektroniskt online-formulär, ett så kallat ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Formuläret hittar du på följande webbadress: esta.cbp.dhs.gov

En godkänd ansökan varar i 2 års tid. Ansökan behöver göras minst 72 timmar innan avresan till USA, gärna tidigare än så. I många fall går det snabbt att få svar, ibland tar det endast ett par minuter innan din ansökan är godkänd eller avslagen. För dig som inte känner att du behärskar avancerad engelska och gärna vill få allting gjort på ett korrekt vis, så kan ansökan göras på svenska via ESTA:s webbplats.

Svenska medborgare som reser till USA med godkänd ansökan får lov att vistas i landet som turist i högst 90 dagar utan att behöva ansöka om visum. Visaprogrammet som man ansöker till ifall man önskar stanna längre än 90 dagar heter Visa Waiver Programme (VWP).

Ifall du saknar tillstånd genom ESTA att resa in till USA, så är det möjligt att du kommer att bli nekad ombordstigning redan på planet till USA. Var därför noga med att du har denna ansökan gjord i god tid. Är det något som är oklart vad som gäller visum till Puerto Rico och USA, så går det bra att kontakta den amerikanska ambassaden eller konsulatet.

Telefonnummer till USA:s ambassad i Sverige: 08-783 53 00
Hemsida: www.usemb.se

 
Share this page